lørdag 7. mai 2016


Utstyrs prosessen for en slik lang ekspedisjon og tur, tar mye tid. Det blir mye planlegging og opplesing av diverse utstyr og utstyrs tester, og forhøring med erfarne friluftsfolk hva de anbefaler til en slik tur. Jeg har fokusert på kvalitet, vekt og slitesterkt utstyr, som jeg personlig mener er meget viktig for en slik langtur. Det meste er nytt, men også noe er kjøpt inn fra før.


Her skal jeg ta deg gjennom utstyret mitt og pakkelisten for denne turen. Jeg har valgt det viktigste av utstyret til en litt grundigere beskrivelse. Jeg skal forklare hvorfor jeg har valgt som jeg har gjort, og etter turen skal jeg skrive om fordeler og ulemper om det forskjellige utstyret. Her er den komplette pakkelisten jeg kommer til å bruke på min Norge på langs tur 2016. 


UTSTYRSLISTE: 

Bekledning og fottøy 
- Klokke (for nøyaktig orientering) 
- Lettvekts joggesko, Nike (til leir og asfalt gåing)
- Fjell sko, Crispi Skarven
- Dun jakke (Norheim)
- Skallbukse (Stormberg)
- Skalljakke (Stormberg) 
- Lærbelte
- Caps 
- Gamasjer
- 1 stk shorts
- 1 stk  t-skjorte 
- Ullbalaclava 
- Tynn ullhals 
- Tynn buff
- 4 x ullboxere 
- Tynne ullsokker og ett par ragasokker (hjemmestrikket til bruk i sovepose og leir)
- 2 x ullundertøy ( trøye og stillongs) 
- Lue, 1x tynn og 1x tykk 
- Hansker: 1x Vindvotter kort modell og 1x Tynne ull votter 
- Ullgenser (mellomlag)  


Personlig utrustning 
- Sovepose, Rondane (Bergans) 
- Liggeunderlag, 1x Skumplastliggeunderlag (Bergans) 
- Telt, Ringstind superlight 1-2 (Helsport)
- Ryggsekk, Para Ranger 120 L (Norrøna)
- Regntrekk(Helsport) 
- Vandrestaver 
- Vanntette pakkposer( til proviant, elektronikk og klær for tøy sovepose og annet) 
- Fiskestang med snelle og sluker
- Kjelesett, Trangia ( kasserolle, stekepanne, og kafeekjele og klype) 
- Gassbrenner, Optimus Vega 
- Gass (provianterer underveis)
- Fyrstikker og lighter(til backup) 
- Leathermann 
- Hodelykt og liten lommelykt 
- Ferske batterier til hodelykt og lommelykt 
- Kart, Norges serien: 1:50 000 og 1: 100 000 
- Kartmappe, Silva
- Kompass(Speilkompass), Silva
- DNT - nøkkkel, DNT- medlemskort, Bankbrikker og bankkort 
- Termos 1l 
- Mobil + lader til telefon 
- Minnekortleser for mobil
- Fotostativ til mobiltelfon
- Ekstra minnekort til kamera
- Sollcellelader, Power monkey extreme
- Kniv
- Camelbak 3l 
- 1 ekstra vannflaske 
- Dagbok med penner
- Kikkert 
- Knott/myggnett 
- Matfat og spork 
-Sleiv og stekespade( Lettvektsmateriale) 
- Norsk flagg


MAT: (vil komme mer utdypende innlegg om maten litt senere før turen starter)
- Multivitaminer
- Kakao, Solbærtoddy og te 
- Nøtter, Sjokolade, kjeks og potetgull
- Havregrynblanding, frokostblanding, frysetørket middags produkter, potetmos, suppeposer, knekkebrød og pålegg


Reparasjons og sikkerhetsutstyr 
- 5 m tau
- Gaffateip
- Teltreprasjonsutstyr 
-  Nødsender, Delorme InReach SE (Sponset av St- utleie.no) 
-  Ett par elektrikker tape ruller


Hygienisk og medisinsk utrustning 
- Toalettmappe ( Q-tips, tannkrem, tannkost, lypsyl, ørepropper og nattbrilller) 
- Sunlight såpe og svamper ( til kroppsvask, oppvask og klesvask) 
- Dopapir
- Myggspray 
- Solkrem og solstift 
- Ibux og Paracet
- Plaster i ulike størrelser
- Voltaronsalve 
- Gnagsårplaster (Compeed) 
- Sportstape (tykk) 
- Sårvask og pyrisept
- Støttbandasje
- Pinsett (til å fjerne evntuelle flåter)
- Strips
- Vannfri vaselin
- Neglesaks


Fjellsko:

Fjellsko er kanskje det viktigste utstyret jeg kommer til å ha når jeg skal ut på en slik langtur, og det kan være utslagsgivende for om turen blir en fiasko eller suksess. Derfor jeg har valgt å investere litt ekstra i kvalitet og valgt ett merke som passer mine føtter perfekt, nemlig Crispi.


Crispi Skarven 

Ettersom Crispi modellene sitter som ett skydd på mine bein, var jeg aldri i tvil om at mine neste fjellsko skulle bli fra Crispi. Valget falt på Crispi Skarven, som skal være den modellen med best kvalitet, og den dyreste skoen til XXL. Den skal også være den beste fjellskoen XXL har på lageret per dags dato i følge ekspertisen på butikken. Den skal være perfekt for lange turer da den er laget for å tåle ekstreme påkjenninger samtidig som den sitte godt på foten.  Det er en ren fjellstøvel i lær med lite sømmer og høy kalosjering, som sørger for at fjellstøvelen tåler mye tøff bruk og mye slitasje. Den er laget med innvendig Gore- Tex membran som skal gi en optimal beskyttelse mot fukt og skal holde føttene tørre. Dette tror jeg er den ultimate og perfekte fjellskoen for meg på en slik langtur jeg nå skal utpå. Jeg har kun testet den på ett par fjellturer til nå, og må sies å være veldig fornøyd med valget av sko nok engang. Ingen gnagsår til nå, men skal teste skoen mer i fremtiden som kommer på testturene til turen. Ettersom jeg må gå skoen inn mest mulig før turen. Dette virker som en kvalitet sko som jeg gleder meg til å bruke mer i fremtiden.

Telt:

Ettersom telt blir stort sett min bolig og soveplass det neste halvåret har jeg lagt mye energi og fokus ned med å finne det "rette" teltet. Jeg har fokusert på kvalitet, vekt og detaljene, og må sies og være veldig fornøyd med valget jeg falt på.

Ringstind Superlight 1-2 (Helsport) 

Etter mye frem og tilbake, falt valget endelig på Ringstind Superlight 1-2, og er Helsports desidert letteste telt med bare 940 gram, og er perfekt for meg som skal på solotur og vil ha sekken lettest mulig under turen.

Boligen min for det neste halvåret ble kjøpt inn på XXL, og det var ikke uten grunn at jeg valgte dette teltet. Med sin lave vekt, gode kvalitet og de gode detaljene ble valget etterhvert ganske enkelt. Det er ett 3-sesongs tunneltelt som har god pusteevne med to store lukk bare ventiler i tekstilet, og er spesial utviklet i samarbeid med aktive utøvere. Jeg har prøvetestet teltet, og det er svært lett å sette opp for en person, så dette lover bra. Når det kommer til detaljene er teltet spesial designet for å holde vekten nede. Dette gjelder ikke bare tekstilene, men også stangkopper, barduner, stenger og ventiler. Det er også et praktisk bagasjerom ved inngangen som vil gi meg mulighet til å lagre det jeg måtte ha med på turen. Jeg gleder meg til å få bruke dette teltet på turen, og foreløpig er jeg meget fornøyd.

Sovepose:

Jeg sover bedre ute i naturen enn jeg gjør i min egen seng, og når det kommer til sovepose har jeg alltid sovet godt, derfor velger jeg å kjøre på med min trofaste sovepose som jeg gikk til innkjøp av i fjor sommer.


Rondane Spring 195 Left, sovepose (Bergans) 

Dette er en sovepose jeg har hatt siden i fjor og har brukt den på mine lengre turer til Norge på tvers og Kilimanjaro. Det er en 3- sesongs kompaktpose som er beregnet for den varme årstiden, og tar liten plass i sekken. Med denne soveposen vet jeg hva jeg får, den har holdt meg varm ned mot -15 grader, og har en lengde på 195 cm. Vekta er noe høy her, med sine 1850 g, men ettersom jeg har ett såpass lett telt velger jeg derfor å kjøre på med denne posen her. Den skal tåle temperaturer ned mot -12 grader, men har tålt ned mot - 15 grader når jeg var på Kilimanjaro tidligere i år. Maks temperaturen for denne posen ligger på opp mot 18 grader. Soveposen er fylt med fiberblanding, og får unngå kuldebroer, er den konstruert slik at ytter og innerstoffet kun er fest til fyllmattene i siden av posene. Jeg har alltid sovet godt i denne posen, og ser frem til forhåpentligvis mange fine netter til.

Ryggsekk:

Når det kommer til Ryggsekk for turen, har jeg kjøpt inn helt nytt. Jeg har lest og lest om diverse utstyrs tester og testet en rekke forskjellige ryggsekker for å finne en ryggsekk som passer til min rygg og kropp best mulig. Å velge rett ryggsekk er meget viktig til en slik tur, for å unngå skader og slitasjer på rygg og kropp, og har derfor våre viktig med å finne den rette sekken som passer best mulig for meg og min kropp.  Jeg har fokusert på kvalitet, detaljer og hvordan ryggsekken sitter på ryggen min.

NORRØNA Para Ranger - 120 L

Etter timer med testing i forskjellige butikker falt valget på Norrønas Para Ranger på XXL. Dette er en romslig og fleksibel ryggsekk for tung oppakninger med ett volum på 120 liter, som gjør at jeg trygt kan forlate sivilisasjonen. Den har et komfortabelt bæresystem som sitter godt på ryggen med roterende hoftebelte som sørger for at sekken følger mine kroppsbevegelser. Bæresystemet har også en høydejustering som gjør det lett å tilpasse den høyden du er ved å stille inn riktig høyde. Vekta på sekken er 3860 gram, og har med det en brukbar vekt. I tillegg har den mange praktiske funksjoner og gode detaljer som topplomme, hovedrom som kan deles i to, og romslige sidelommer. De to sidelommene på sekken kan også hektes av og festes sammen til en 32-liters dagstursekk med eget bæresystem, noe som gjør at jeg kan utforske områder i løpet av turen jeg er ekstra nysgjerrig på, eller om det er noen topper som jeg vil bestige på turen sørover. Jeg har prøvetestet sekken, og til nå vil jeg si den virker som ett kupp. Den sitter som ett skudd på ryggen og er veldig behagelig og god å ha på selv med stor og tung oppakning.

Gassbrenner:

Planen ved turen er å kjøpe inn gass til gassbrenneren underveis som jeg forflytter meg sørover langs Norges land. Jeg har derfor valgt å fokusere på en gassbrenner som er liten, lav vekt, god kvalitet og en som brenner godt året rundt.

Optimus Vega, gassbrenner

Optimus Vega er også kjøpt inn på XXL, og er beregnet til helårsbruk. Med en vekt på kun 178 gram har den en lav vekt, i tillegg til at den er liten i størrelse skal den ha god stabilitet. Den kan brukes enten snudd på hodet eller i vanlig stående posisjon, og er den eneste brenneren som er CE- godkjent for bruk med gassboksen snudd på hodet, noe som gjør at det vil bli større trykk og mer effekt på brenneren. Den har en effekt på 2300 W, og en koketid på 1 liter vann skal være på ca 4,5 min, så jeg skal nok få lagt en del mat med denne her. Jeg har ikke fått testet gassbrenneren enda, men det skal jeg gjøre på treningsturene mine om noen uker. Gleder meg!

Liggeunderlag:

Planen var å bruke det oppblåsbare liggeunderlaget jeg har brukt før på lengre turer, men ettersom det mest sannsynlig ikke vil tåle den store slitasjen for en slik langtur, og jeg ønsker ikke å bruke ekstra tid med lappeutstyr, har jeg gått til innkjøp av ett helt nytt skum liggeunderlag.

 Sleeping Mat Extreme (Bergans)

Valget falt på ett billig og enkelt skum liggeunderlag på XXL fra Bergans. Det er beregnet for helårsbruk og skal være et solid og slitersterkt underlag som egner seg like bra på sommer som vinter, og skal isolere godt selv på snø og har lukkede porer slik at det ikke trekker vann. Tykkelsen er 1,4 cm og har en vekt på 620 gram, noe som ikke er all verden men skal nok få sove godt uansett. I tillegg er dette liggeunderlaget brukt under 71 grader nord, slik at det skal tåle en langtur som denne, uten problemer.


Ytterklær:

Ytterklærne er også utstyr som jeg har brukt en del tid på å finne ut av hva jeg skal velge. Her har jeg valgt ut i fra pris, kvalitet, gode fuktransporterings egenskaper, vanntetthet og vindtetthet.

Jakke - Nonsbu skalljakke( Stormberg)

Personlig har jeg alltid likt Stormberg best. Utifra prisen du betaler for produktet i forhold til f.eks. Bergans er Stormberg ett mye billigere alternativ, med omtrent samme kvalitet. For meg er da valget ganske enkelt. Jeg kjører på med Stormberg klær på denne turen.
Jakken til turen som skal brukes gjennom alle dagene er en slitesterk og allsidig skalljakke, og er utviklet spesielt for et aktiv friluftsliv. Det skal være den dyreste og beste skalljakken Stormberg har inne på lageret, og er vindtett, myggtett og vanntett(med vannsøyle til 15.000 mm). Den skal også ha gode frukttransporterende egenskaper med ventilasjons åpning under armene, og andre gode små detaljer som jeg liker. Eneste minuset til nå er at jakken er litt tynn, men om det skulle bli ekstra kaldt noen dager vil jeg ha med meg nok ull til å bygge på under i tillegg har jeg en god og varm dun jakke med på turen (Som er beskrevet under). Jeg har ikke testet denne jakken enda, mer enn når jeg prøvde den i butikken så jeg vet ikke om den holder det den lover, men det blir spennende å få testet det ut.


Bukse -  Nonsbu skallbukse (Stormberg)

Som skalljakka er også skallbuksen fra Stormberg og Nonsbu. Buksen hører til jakka som ett sett, og har derfor stort sett de samme egenskapene som jakka over, som vindtetthet, myggtetthet og vanntetthet (med vannsøyle til 15.000 mm). Den har god passform og skal egne seg godt til bruk i fuktig vær, men også i godvær på grunn av den fukttransporterende evnen. Det er en slitesterk og praktisk bukse, som skal være det beste av kvalitet Stormberg har på markedet. Den har også mange praktiske og gode detaljer som ventilasjons åpning langs lårene, stramming nederst i beina og flere praktiske lommer. Som skalljakka ovenfor har jeg ikke fått testet ut buksen enda mer enn når jeg testet den i butikken, så jeg vet heller ikke om dette produktet holder det den lover, før jeg har fått testet det ut.
Dunjakke: Biri Dunjakke (Norheim)


Dette er jakka som skal holde meg varm på kalde dager ved leir og pauser underveis der jeg holder meg i ro. Den er nokså ny og ble kjøpt inn på nyåret i forbindelse med Kilimanjaro bestigningen på G-max. Det er en lett og varm dunjakke med hette, som har vannavissende ytterstoff med 80% dun og 20% fjær av god kvalitet. Den har holdt meg god og varm til nå, på kalde dager og på kalde fjellturer, og den vil nok holde meg god å varm gjennom denne turen også. I tillegg kan jeg bruke jakka som hodepute hver natt i teltet som er ett stort pluss.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar